06. september 2024 · Kommentarer inaktiverade för Nya krav på bottenfärger! · Categories: Information

Nya regler gällande båtars bottenfärger är på väg att införas. Inga eventuella rester av de giftiga TBT-färgerna, som var tillåtna fram till slutet på 90-talet, får lov att finnas kvar på båtskroven. Det blir båtägarens ansvar att uppfylla detta krav.

För att hjälpa båtklubbar att uppfylla kommande kommunala regler kring bottenfärger, driver Svenska Båtunionen ett projekt med mål att anslutna båtklubbar ska kunna göra undersökningar av biocidhalterna på hamnens båtskrov.

Detta görs med så kallad XRF-mätning. XRF-mätning utförs genom att man med hjälp av ett instrument, som skickar ut röntgenstrålning mot båtskrovet, snabbt kan analysera halterna av koppar, zink, tenn och bly. Instrumenten är dyra och kräver utbildning för att få användas. Mätningarna är tänkt att utföras av klubben utsedda, och av Svenska Båtunionen godkända mätförrättare. Dessa skriver ut protokoll och rapporterar vid behov till tillsynsmyndigheten.

Från Krossholmens Båtklubb kommer Christian Carlén och Lars Högblom under hösten att genomgå nödvändig utbildning i Svenska Båtunionens regi för detta. De kommer sedan att bistå båtägare med att till självkostnad hyra och använda mätutrustningen. Vi återkommer med mer information längre fram.

Comments closed.